Wienerbröd eller danish?

På 1800-talet kom det många Österrikiska bagare och konditorer till Danmark för att jobba när deras danska kolleger gått i strejk. Österrikarna tog med sig sina recept på bland annat Wienerbröd ( bröd från Wien).
På det sättet kom många runtom i världen att koppla ihop de här bakverken med just Danmark, och därför kallar engelsmän och amerikaner wienerbröd för danish.
 
Wienerbröd kan man göra på flera olika sätt, och av wienerdeg kan man forma många olika bakverk, t.ex. wienerlyktor, blonderbröd, spandauer, frasi, flätade längder och kransar.
 
För att få det tunna skikt som ett wienerbröd har, använder man sig av en laminerad deg.
Det innebär att smör och deg varvas genom att man kavlar in smör. Genom att vika degen i det man kallar för slag bildas tunna skikt som i sin tur ger bakverken volym. Bakverken blir tunna och spröda.
 
Exempel på laminering (vikning av deg) ur boken Bageri- grunderna som varje bagare måste kunna.
 
Recept på wienerdeg
500 g vatten
1250 g vetemjöl
100 g socker
100 g jäst
15 g salt
200 g ägg
50 g smör
 
1250 g smör till inkavling
 
observera att detta är en rätt stor sats och för att lyckas med wienerbröd så är det en del faktorer som spelar in, ex: temperatur på ingredienser, att grunddegen inte bearbetas för länge, och att slagen görs enligt modellen 4-3-4-3 eller 3-3-3.
 
men åter igen kommer jag göra detta hemma och lägga upp mer utförlig beskrivning på hemmaplan så håll ögonen öppna ;).
 
blonderbröd (åttor)
 
Dessa har vi fyllt med egengjord sylt, men självklart så gjorde vi några med vaniljkräm också!