Från lagerarbetare till blivande bagare/konditor

Jag blickar tillbaka när jag, 6-7 år gammal, stod hemma hos mormor och bakade allt från bullar och vaniljhjärtan till brylépuddingar. Det var där min dröm började att jag skulle jobba som bagare när jag blev stor,men så blev det inte. Efter studenten (barn&fritid) började jag jobba på ett lager.
1 år senare träffade jag min sambo som då jobbade som kock, och ytterligare ett år senare väntade vi vårt första barn.
Som mammaledig började jag fundera mer och mer på mina drömmar och vår framtid och när vår son va 6 månader va det dags för dop, och det va då bakintresset kom tillbaka på riktigt och denna gång med fokus på tårtor.
Jag hade aldrig bakat en riktig tårta och bestämde mig att utmana mig lite genom att göra tårtorna helt själv från grunden och med (för mig då) nya,annorlunda fyllningar.
jag började googla och fick inspiration och sedan va det dags att bekanta sig med sockerpasta och marsipan och börja modellera figurer, temat skulle vara djur.
Receptet på anslag (tårtbotten) gjorde jag på ägg, socker, mjöl, potatismjöl och vaniljsocker. I det receptet är det äggvitan som får anslaget att växa och bli hög. Det är en konst i sig men tack vare hjälp från min sambo lärde jag mig en del och bottnarna blev helt okej för att vara första gången.
Fyllningarna bestod av en dumle-fluff och hallonmousse. Sedan va det dags att kavla ut sockerpastan till ett täcke och täcka tårtorna, hur svårt kunde de vara liksom?? Jo tack, det ligger en del teknik och övning bakom det också insåg jag. Till slut blev tårtorna täckta och dekorerade och dags att ställa fram.
Tårtorna blev väldigt goda och jag fick mycket beröm. Härligt, detta måste jag ju fortsätta med!

Efter ett år kom jag tillbaka till jobbet igen och ca 4 månader senare väntade vi vårt andra barn.
Nu va det dags för mammaledighet igen och tankarna och drömmarna bubblade upp igen.
Denna gången ville jag inte tillbaka till jobbet,denna gången vill jag satsa på det jag drömmer om, att få utbilda mig,lära mig och utvecklas inom bageri/konditorivärlden.
Jag sökte efter utbildningar, men eftersom jag har familj så kan jag inte plugga så långt utanför Göteborg, och då det inte fanns några utbildningar kändes det hopplöst. Trots det gav jag inte upp och en dag hittade jag en utbildning som skulle starta hösten 16, i Mölndal dessutom, där jag bor! Kan det bli bättre??
Ansökningsdagen kom och jag lämnade in en ansökan. Nu va det bara att vänta 2-3 månader på svar.
 
I juli droppade det ner ett brev i brevlådan och med förväntan och en magkänsla som sa att jag hade blivit antagen, öppnade jag brevet och läser RESERV. En stor besvikelse sköljde över över mig, men det va inget att göra något åt. Någon kanske hoppar av så jag får en plats iallafall? men de va inget jag förväntade mig så jag gjorde mig beredd på att gå tillbaka till mitt vanliga jobb och hoppas på en ny ansökningsperiod nästa år.
 
Men då hände det, en vecka innan skolan skulle börja får jag ett samtal med en förfrågan om jag vill ha en plats i bageri/konditori16 klassen. KLART JAG VILL!!!
och på den vägen är det nu, skolan har pågått i 2 månader och vi har hunnit lära oss allt från bröddegar, småkakor, kondisbitar,wienerbröd etc.
Men en sak är säker, för att jag ska bli den bagare/konditor jag vill och ska bli, kommer det att ta många år, erfarenheter, mycket kunskap och framförallt övning.
Men vägen har börjat och jag är fullt villig att följa den, och den här bloggen kommer bli en del av min resa, framförallt för min egna skull, men också för dig som kanske själv vill bli bagare/konditor, eller du som älskar att baka hemma och som vill ha tips, idéer, recept, inspiration och mycket mer!
 

Mina första figurer modellerade i sockerpasta, till min sons dop för tre år sedan.