Klassiska bitar
Jag har alltid trott att bland annat dammsugare, mazariner och biskvier (klassiska bitar, kondisbitar) är väldigt komplicerat och något man enbart äter när man är på café eller köper med sig hem från konditoriet, fram tills vi provade på det i skolans bageri.
Det va lite utan en aha-upplevelse för det innehöll inte så mycket komplicerade ingredienser som jag hade väntat mig. Det som är mest komplicerat och som kräver lite övning och teknik är ju naturligtvis utseendet på bitarna.
Jag tänker ta upp tre stycken klassiska bitar som jag provat på att göra ( inte hemma än dock,men det kommer).
Först har vi Dammsugare. Namnet ''Dammsugare'' kan ha fått sitt namn efter att innehållet i bakverket var gårdagens överblivna eller nermalda småbröd eller sockerkaka. Den görs vanligtvis på anslag/sockerkaka, kakao, smör och arrak. Den rullade eller spritsade längden kläs i marsipan och ändarna doppas i choklad.
1. Blanda ihop kaksmulor, smör och kakao och arrak med vinge.
2. Rulla längder och ställ i kyl.
3. klä in längderna i grön marsipan.
4.skär bitar i ca 5-6 cm
5.smält choklad, temperera och doppa ändarna i chokladen.
Ganska ''enkelt'' ändå va? :))
Bild på Dammsugare ur boken Konditori- Grunderna som varje konditor måste kunna.
Den andra klassiska biten jag tänker ta upp är Mazariner.
Mazarinen är troligtvis uppkallad efter en kardinal ( Religiös ledarskapstitel) i Frankrike på 1700-talet som hette just Mazarin.
Mazarinen består av en mördeg som man fodrar formar med.
Sedan gör man en mazarinmassa som består av mandelmassa, smör och ägg, blandar med en vinge ( inte för länge) och fyller formarna med massan för att sedan baka av i ugnen på 190 grader i ca 15 min.
Sist glaserar man mazarinen med en fondant ( florsocker och vatten).
Bild på Mazarin ur boken Konditori- Grunderna som varje konditor måste kunna.
Och den tredje absolut svenska konditoriklassikern, Biskvier.
Biskvier består av mandelbotten, chokladsmörkräm och täckande mörk choklad på toppen.
1.Blanda mandelmassa och socker med vinge.
2. Tillsätt Äggvita, lite åt gången till en lös massa. Spritsa ut bottnar på en plåt och baka i 190 grader. När de svalnat, vänd dem.
3. Gör en smörkräm med choklad och spritsa eller bred smörkrämen på bottnarna. Smält choklad.
temperera den och doppa smörkrämsdelen på biskvin i chokladen.
Jag kommer spinna vidare på klassiska bitar, för det finns ju mer än så!
Jag kommer även så småningom lägga upp på bilder och beskrivning på hemmagjorda.